Gratis appar

Det finns många gratis appar som du kan ladda ner till din mobil. Här samlar vi våra egna tips på gratis appar att ladda ner till Android eller iPhone.

Bland alla våra tips på appar så finns det ljudböcker, musik, spel eller dejting. Du kan själv hoppa till den gratis app till mobilen som du främst söker efter i våra listor.

Bästa gratis appar till mobilen

 1. Google Maps (Kartor)
 2. Duolingo (Språk)
 3. SVTPlay (Gratis film & TV)
 4. BookBeat (Ljudböcker)
 5. Kurr (Mat & inspiration)
 6. Instagram (Social media & bilder)
 7. Messenger (Chatt)
 8. RunKeeper (Träning & hälsa)
 9. Swish (Betalningar)
 10. Rabble (Erbjudanden & rabatter)
 11. Lightroom (Bildredigering)
 12. Chat GPT (AI)
 13. SMHI (Väder)
 14. Google Translate (Översättning)
 15. 1177 (Vård & hälsa)
 16. Foodora (Mat)

Mer listor:

Google Maps

Den bästa appen för kartor och navigering. Perfekt för dig som behöver hitta till din destination eller bara är intresserad av geografi.

Appen för Google Maps är helt gratis att ladda ner till iPhone och Android. Du kommer sedan att kunna använda appen utan ett konto eller abonnemang.

Duolingo

En mycket bra app för dig som vill lära dig nya språk. Här kan du gratis lära dig spanska, kinesiska eller putsa upp din engelska.

Duolingo har både en gratis version – och en med premium. Om du använder den version som är gratis så är innehållet begränsat. Helt klart värt att testa på!

SVTPlay

En tjänst som gör att du helt gratis kan titta på allt innehåll hos SVT. Det räcker att du är innanför Sveriges gränser för att kunna se alla filmer, dokumentärer eller underhållningsprogram. Denna gratis app passar både barn och vuxna.

BookBeat

Om du laddar ner BookBeats app så får du direkt tillgång till 900 000 olika ljudböcker. Det finns erbjudanden som låter dig dig få gratis prover av tjänsten.

Kurr

En rolig app som ger dig inspiration på vad man kan äta till middag/kvällsmat. Om du har problem att bestämma maträtt med din partner så kan ni svajpa – likt som på Tinder.

Instagram

En mycket populär app för barn och ungdomar. Syftet med Instagram är att du ska kunna dela dina bilder och följa andra personer som delar sina bilder med sin följare.

Instagrams app är gratis att använda och det kostar ingenting att skapa ett eget konto. Om du lyckas med att samla många följare så kan du tjäna pengar online via samarbeten.

Messenger

Den allra vanligaste appen för att chatta med sin familj eller vänner. Denna appen är oftast kopplad till ditt Facebook-konto.

RunKeeper

En gratis app för dig som vill få koll på din träning. Här kan du mäta dina resultat från löparrundor eller work outs. Väldigt roligt för dig som vill se framsteg i mobilen.

Swish

Cirka 85% av svenskarna är idag kopplade till Swish. Det är helt gratis att ladda ner Swish appen – för att sedan kunna göra enkla och snabba betalningar. Du kan använda Swish för att handla på nätet eller för att skicka pengar till dina vänner/familj.

Rabble

Rabble är en gratis app som ger dig rabatter, erbjudanden och i vissa fall ger bort gratis saker. Det är helt klart en app för dig som hela tiden är på jakt efter riktigt bra erbjudanden som finns på internet.

Lightroom

Om du vill redigera bilder enkelt i mobilen så är Lightroom appen för dig. Här kan du lyfta dina egna bilder med olika filter och effekter. Det finns gott om gratis bilder som du kan använda dig av hos Lightroom.

Chat GPT

Chat GPT tar dig med in i framtiden. Detta är en AI app som låter dig utföra uppgifter eller kunna fråga efter svar.

Chat GPT har måler att hela tiden vara gratis för sina användare. Vilket innebär att det ännu är möjligt för alla att använda AI utan någon betalning.

SMHI

Behovet av att känna till vilket väder som väntar är tidlöst. Så varför inte ladda ner den bästa appen för att se vädret. SMHI är den mest seriösa och djupgående väderappen som finns.

Google Translate

En perfekt hjälp för dig som är utomlands eller behöver översätta någonting. Google Translate låter dig översätta alla språk i hela världen. Glöm lexikon eller turisthandböcker för att ta dig runt i andra länder.

1177 – Vårdguiden

Vårdguiden – även kallad 1177 – har lanserat en app till Android och iPhone. Här hittar du massor av information om sjukdomar eller rättigheter inom vården.

Foodora

Beställ hem mat som sedan bli levererad hem till dig. I appen så kan du välja mellan flera lokala restauranger. Det finns gott om rabatter och erbjudanden att ta del av. Till exempel kan du få 130 kr rabatt genom att signa upp via vår länk

> Få 130 kr rabatt hos Foodora

Appar för barn (3-7 år)

Vi märker av att det är väldigt många barn och föräldrar som söker efter appar. Det handlar främst om att lära sig saker eller spela spel.

 1. Albert – en app med roligt lärande för barn
 2. Disney Coloring World – rita & måla Disneyfigurer i mobil eller surfplatta
 3. ABC-raketen – lär barnen att läsa räkna & stava
 4. Little Panda’s Cooking – roligt färgglatt spel som har fokus på mat
 5. Rocka munnen – en gratis app för barn som lär ut varför det är viktigt att borsta tänderna
 6. Bolibompa – barnprogrammets egen app för underhållning och lärande för barn
 7. Radioapan – rolig app som lanserades av Sveriges Radio

Gratis spel appar

Om du endast är ute efter att hitta roliga spel appar – så har vi en lista här. Du kan se vilka mobilspel som vi på Bästgratis.se tycker är extra roliga!

 1. Chess Royale – Simpel schack som du spelar mot andra online
 2. CandyCrush – Ett pysselspel som handlar om att klättra i nivåer
 3. Ordel – Klurigt spel där du ska försöka lista ut vilket som är ”dagens ord”
 4. Farmville – Skapa din egen farm och utför uppdrag
 5. Temple Run – Ett labyrintspel som kräver snabba fingrar
 6. Backgammon – Klassiskt bordsspel som uppskattas av många
 7. Wordfeud – Utmana dina vänner i alfapet & bilda eget korsord
 8. Kahoot – En quiz-app som låter dig skapa quizar för dina vänner
 9. Tetris – Ett spel som blandar stress och pussel
 10. Risk – Strategispel som går ut på att ta över hela världen

Appar för musik

Många i världen använder sin mobil för att spela upp musik. Det finns självklart de musikappar som du kan ladda ner helt gratis. Här nedan ser du våra förslag.

 1. Spotify – Världens största app för att spela upp musik från alla de största artisterna
 2. Shazam – Få hjälp med att hitta titel och artist för musik som du spelar in
 3. Apple Music – Ett alternativ för dig som inte har Spotify
 4. SoundCloud – En musikspelare som samlar massor av musik för ett billigt pris

Dejtingsappar

Vill du hitta kärleken? Då kan dejtingsappar vara aktuellt att spana efter. Det finns idag många olika gratis appar för dejting.

 1. Tinder
 2. Badoo
 3. Grindr
 4. Mötesplatsen
 5. Bumble

Appar för shopping & erbjudanden

Många av de största butikerna på nätet har lanserat appar till mobilen för att göra det enklare för kunder. Dessa mobil appar kan även hjälpa dig att hitta de bästa erbjudandena eller få rabattkuponger inför dina inköp. Det är främst vanligt att klädbutiker online väljer att lansera appar.

 1. Nelly.com (Kläder & mode)
 2. Amazon (allt möjligt)
 3. LookFantastic (smink & hudvård)
 4. Wish (en smart butik med billiga saker från Kina)
 5. JDSports (Kläder & mode)

Så laddar du ner appar till mobilen

För att avsluta vår guide med alla gratis appar i Sverige – så hjälper vi dig med att ladda ner dom. Här ser du steg som krävs för att ladda ner appar gratis till iPhone eller Android.

iPhone

Alla iPhones är utrustade på AppStore. Det är här du kan söka efter alla de appar som finns till iPhone. Du använder deras sökfunktion för att navigera dig fram till de mobil appar som du främst söker efter.

 1. Öppna din iPhone
 2. Starta AppStore
 3. Sök efter den app du vill ladda ner gratis
 4. Klicka på ”ladda ner”
 5. Vänta en liten stund
 6. Öppna appen!

Android

Det fungerar ungefär likadant oavsett om du vill tanka ner appar via iPhone eller Android. Stora skillnaden är att Android mobiler bör öppna GooglePlay. Det är där du hittar alla appar som är möjligt att ladda ner gratis till Android.

 1. Öppna din Android mobil
 2. Starta GooglePlay
 3. Sök efter den app du vill ladda ner gratis
 4. Klicka på ”ladda ner”
 5. Vänta en liten stund
 6. Öppna appen!
ANNONS: