Gratis bilder på nätet

Denna guide hjälper dig att hitta bilder gratis på nätet. Vi tipsar om olika sidor som erbjuder gratis bilder eller foton som du kan använda utan problem med rättigheter.

Många kan vara osäkra på vilka bilder man får använda gratis på internet eller inte. Flera bilder kan nämligen användas utan att den som publicerar har rättigheterna för bilden. Därför gör du säkrast i att hitta regler och användningsvillkor för olika bilder.

Vi kommer naturligtvis endast ha lagliga råd om hur du kan ladda ner bilder gratis online och få använda i olika typer av sammanhang. Vi kommer dessutom ha bilder som du får lov att ladda hem till din dator direkt från vår hemsida.

Ladda ner bilder gratis här

Här samlar vi några av de bilder som du kan ladda ner gratis på internet. Detta är bara ett litet urval av de foton som du kan använda inne hos Pixabay

Dessa bilderna kommer från populära kategorier som svenskar ofta söker efter. Oftast så handlar det om högtider som midsommar, jul, bröllop eller födelsedag. Detta är bara en av våra gratisguide där vi kan hjälpa dig direkt med din önskning på hemsidan.

Så hittar du bilder gratis & foton som får användas – 5 tips

Olika vis finns för att hitta gratis bilder på internet. Här kommer vi tipsa om de bästa sidorna för att kunna hämta mediafiler ifrån.

Google Bildsök – Inställningar

Att hämta bilder från Google har länge setts som olagligt. Det har funnit problem med att människor har laddat hem bilder gratis – fast inte tillåtet. Därför finns det nu en funktion som kan hjälpa dig att få klarhet i vilka bilder som får lov att användas och inte.

För att få alternativ som du är intresserad av så rekommenderar vi dig att göra följande:

Gå till: Google Bildsök

 1.  Gå till Google bildsök – skriv in vad du är ute efter t.ex. blommor, jul, sommar, djur.
 2. Klicka sedan in på på ”Verktyg”
 3. Filtrera bilderna efter de rättigheter & licenser du önskar
 4. Använd bilder som inte har några copyrights

Pixabay

Pixabay är en stor bank med bilder som laddas hem gratis. Detta är en hemsida där användare har möjligheten att ladda upp bilder. Detta för att dela med sig av sina verk och tillåter andra att använda. Det finns även möjlighet att donera till den användare som lagt upp bilden.

Inne hos Pixabay.com så finns det massor av olika bilder som går att få hem. Det finns även inforamation om vilka rättigheter som varje bild har. Det kan underlätta för dig att få större tillgång till fler gratis bilder om du väljer att skapa ett konto.

Gå till: Pixabay.com

 • Sök efter bilder du önskar
 • Ladda hem bilder & läs om rättigheterna
 • Donera – om du vill

Stokpic – Bildbank

En sida som helt och hållet har bilder för kommersiellt användande. Här kan man enkelt söka inom vilket område man vill ha fotona ifrån. Därefter så kommer dina alternativ upp. Här behöver du inte tänka på något speciellt. Alla bilder är kostnadsfria och alla bilder är inte bundna till olika licenser och rättigheter.

Även här kan det hjälpa att skapa ett konto om du behöver fler än bara någon enstaka bild. Alla dessa gratis bilder online kan variera i mängd beroende på vilket område du vill ha bilder ifrån. I vissa fall kan svenska bilder vara en bristvara.

Gå till: Stokpic.com

 • Sök efter foton du vill ha/li>
 • Ladda hem bilder enkelt
 • Använd hur du vill

Unsplash – bildbank

Ytterligare en bra hemsida som fungerar som en gratis bildbank. Här finns ett stort utbud av bilder som är helt okej att att använda i alla sammanhang. Här krävs inget konto eller något betalning för att få hem bilderna. Du söker bara – sedan laddar du hem. Så enkelt som det borde vara helt enkelt.

Det är främst storleken på denna bildbank som vi är imponerade av. Hoppas att du hittar vad du söker efter.

Gå till: Unsplash.com

 • Sök efter bilder du önskar
 • Ladda hem bilder enkelt
 • Använd hur du vill

SmartPhoto – erbjudanden

Om du inte söker efter gratis bilder online för att du vill använda dem – utan vill framkalla och få hem dina foton. Då är det istället till webbutiker som SmartPhoto som du bör ta hjälp av. Det finns nämligen de butiker som kan ha gratis erbjudanden som i förlängningen ger dig bilder utan kostnad.

Hos SmartPhoto så finns det massor av erbjudanden som florerar. Därför kan det alltid vara bra att hålla sig uppdaterad om vilka kampanjer som finns på hemsida. Där kan du hitta saker som är gratis inom bilder och foton.

Gå till: Smartphoto.com

Rättigheter & regler för bilder på internet

Det är en olaglig handling att använda sig av bilder som är har en copyright. Många hemsidor eller bloggar är helt skyddade av upphovsrätten. Därför kan det vara svårt att hitta bilder som man med säkerhet vet att man får använda hur som helst.

Trots att riskerna att åka på seriösa påföljder är väldigt låga, så rekommenderas det starkt att följa reglerna. Det kan trots allt ses som en stöld från en fotograf eller en webbdesigner. Det vanligaste straffet som man får när man använder bilder utan rättigheter är en böter på några tusenlappar. De sammanhangen vill man aldrig ha att göra med.

Vi känner till att det är svårt att driva en hemsida eller blogg och inte är expert på upphovsrätten. Det kan vara väldigt svårt att veta vilka foton som är tillåtna att använda sig av. Det allra bästa är att vara försiktig. Hellre låta bli än att chansa.

ANNONS: