Hitta på saker att göra – 66 tips

Här samlar vi den lista med våra tips och förslag på vad man kan göra när man har tråkigt. Listan består av 66 härliga tips.

Ibland kan det vara svårt att hitta på saker att göra när man har tråkigt. Därför har vi sammanställt en lista med 66 saker som du kan göra – gratis! Det är perfekt med tips på aktiviteter när det regnar, din partner är ute på resa, eller du bara har tråkigt hemma.

Oftast så kan det vara lättare att komma på vad man ska göra om man bor i större städer som Malmö, Göteborg eller Stockholm. Våra tips kommer vara möjliga att utföra oavsett vart i Sverige som du har hemmet.

Saker att göra när du har tråkigt – Lista 


1. Lägg en patiens
Hämta en kortlek och lägg en patiens. Det kan dröja ett tag innan du lyckas slutföra patiensen. Det finns även gratis patienser på nätet eller mobilappar med olika varianter som du kan testa på.

2. Plinga på hos din granne
Vi svenskar har svårt för att ta kontakt med grannar. Bryt den trenden och plinga på hos din granne. Bjud över denne på en kopp kaffe eller bara över ett samtal. Ett litet steg kan innebära en livslång vänskap eller åtminstone en ett lite trevligare grannskap.

3. Titta på fails
På Youtube så finns det många som har låtit sig samla ihop massor av videoklipp av tabbar. Så kallade ”bloopers-videor”. Det passar dig som älskar att se på när det går fel för andra. Mycket underhållande!

4. Skriv ett fint brev till sig själv
Skriv ett långt och personligt brev till dig själv. Berätta om dina framtidsplaner, hur du mår och allt du tycker och tänker. När du är klar med brevet så gömmer du undan det. Sedan öppnar du brevet om 5-10 år. Rolig överraskning då du troligt glömt av det mesta av innehållet.

5. Plugga in alla Sveriges landskap
Att utveckla sitt lärande är alltid en god idé. Testa dina kunskaper inom Sveriges landskap. Kan du alla? Kan du placera ut dom? Vet du vilken landskapsblomma eller landskapsdjur som passar in till alla landskapen? Vilken som är den största staden? Detta är oftast en kunskapslucka som man kan fylla på.

6. Gå på en loppis eller auktion
Trots att det inte är gratis att handla saker så gillar många att titta på antika saker och få inspiration. Det finns oftast loppmarknader, auktioner eller större typer av marknader att besöka. Oavsett om man kommer hem men nya saker eller inte, så är det mycket trevligt.

7. Skapa en spellista med musik på Spotify
Det kan vara bra att ta ett tillfälle i akt att sätta sig ner och skapa den ultimata spellistan för vardagen, fest, eller för din träning. Lyssna igenom låtar som rekommenderas för dig och skapa en lista.

8. Slå ett världsrekord
Endast fantasin kan sätta stopp när det kommer till att klura ut egna världsrekord som man kan slå. Kanske kan du bli världsmästare i göra den högsta pannkakstårtan? Få plats med flest chokladpraliner i munnen? Eller stå på ett ben längst? Världsrekordet lär vara inofficiellt tills det registrerats av Guinness rekordbok.

9. Måla av dig själv
Ett självporträtt är alltid trevligt att ha på vägen. Ta fram penna och papper och måla av dig själv, ditt sovrum, en kompis eller ett husdjur. Är din konstnärliga förmåga begränsad så blir resultaten bara roligare och du övar dina färdigheter.

10. Skapa ett spa i hemmet
Använd din tid för att ta hand om dig och din kropp. Ta en lång dusch/bad, klipp & fila naglarna, raka det som du tycker behöver rakas. Avsluta gärna med en hårinpackning, ansiktsmask, fotbad, eller få din partner att massera dig.

11. Se videor med klassiska sportminnen
Minns du när Sverige landslag i fotboll vände 0-4 i andra halvlek mot Tyskland? När Björn Borg vann Wimbledon första gången? Eller när Charlotte Kalla klättrade upp för slalombacken i Tour de ski? Många av dessa fantastiska sportögonblick kan du återuppleva och njuta av. På SVTplay och Youtube kan du hitta många av oförglömliga sporthändelserna.

12. Motionera & träna
Alhaji Kamara som spelade fotboll för IFK Norrköping. I en intervju berättade han att han brukar göra 500 sit-ups när han har tråkigt och inget annat att göra. Den motivationen är det få som har. Det är dock alltid en rekommenderad sysselsättning. Det finns bara fördelar med träning och motion. Det svåra är bara att börja!

13. Ring ett långt samtal
Ta ett tillfälle i akt genom att ringa till en gammal kompis, dina mamma, eller någon du saknar. Kolla hur läget är och tjata lite om himmel och jord. Bara ett litet samtal kan både skänka dig och den du pratar med mycket glädje.

14. Gå en promenad
Det kanske mest vanliga tipset på saker att göra när man har tråkigt är att ta en promenad. Trots att förslag i sig är väldigt okreativt så är idén i sig inte speciellt dum. En promenad ger dig frisk luft samtidigt som du kan rensa dina tankar.

15. Storstäda
Det finns nästan alltid något hemma att städa. Allt ifrån att fixa till gårdagens disk till att rensa ut garderoben. Det kan vara svårt att hitta motivationen att städa när man har tråkigt. Det gäller att påminna sig själv om den känslan man får i kroppen när man är färdig.

16. Testa häftiga sminkningar
Främst tjejer kan fördriva tiden genom att testa nya typer av sminkningar. En del ser sin sminkning som ett konstverk som man hela tiden kan förbättra. Många har en dröm att jobba som sminkös/sminkör eller stylist.

17. Testa på att lära dig ett nytt språk
Hitta videor på nätet eller använd en app för att lära dig ett nytt språk. Vi tror att alla har drömt om att lära sig vackra eller spännande språk som franska, spanska, kinesiska eller isländska. Starta lite lätt genom att lära dig enkla fraser eller hur du presenterar dig själv.

18. Baka något gott att äta
Ibland kan det finnas nog med ingredienser hemma för att du ska kunna fixa ihop lite muffins, chokladbollar eller sockerkaka. Många tycker det både är roligt – men framför allt gott att äta efteråt. Ingen kan klaga på att ha lite goda muffins i frysen!

19. Hitta gratis tävlingar att delta i
Att fördriva tiden på att delta i seriösa & gratis tävlingar på nätet kan vara lönsamt om du lyckas vinna. På internet finns det många tävlingar som man kan delta i utan någon kostnad. Oftast kan det finnas finfina priser som mobiltelefoner, resor eller pengar.

20. Gå på fågelskådning
På de allra flesta ställen i Sverige så räcker det bara att gå utanför dörren för att kunna starta sin karriär som fågelskådare. Gillar man djur ock natur så kan det vara väldigt trevligt att kombinera dessa två saker. Hur många olika fåglar kan du se på samma dag egentligen?

21. Lägg ett stort pussel
Något som kan vara väldigt tidskrävande är större pussel. Det finns de pussel som innehåller mer än 1000 bitar. Detta kräver en stor dos tålamod – men kan också vara väldigt lugnande. Det allra bästa är att hålla igång en TV eller ha musik i bakgrunden.

22. Hjärngymnastik med quizar
På nätet går det att hitta massor av olika quizar som göra att du kan testa dina egna kunskaper. Det kan vara quizar om alla länders flaggor eller om en speciell musikstil. Det finns även flera quiz-program på TV och på nätet som man kan tävla mot sig själv i.

23. Meditera & rensa tankar
Att använda sin tid till att meditera tycker många är väldigt avslappnade och lugnande. Ibland kanske man måste rensa sina tankar. Det finns flera olika typer av guidning och instruktörer som har gratis videor eller ljudspår som du kan lyssna till under meditationen.

24. Skapa en blogg eller skriv en dagbok
Att ha en dagbok eller en blogg att uppdatera kan vara väldigt roligt. Det hjälper dig att skapa och komma ihåg fina minnen. Dessutom kan du alltid ta del av andras bloggar för att följa hur andra människor har det eller lever.

25. Skriv en bucket list
En bucket list är en lista där man skrivit ner alla de saker man vill göra innan man dör. Oftast kan det vara saker som att hoppa fallskärm, resa till Australien eller bestiga Mount Everest. Det behöver inte alltid vara så extremt. Det kan vara kul att drömma sig bort när sitter och gör en bucket list.

26. Sticka garn & skapa någonting
Det kommer alltid en vinter som kräver sina vantar, mössor och halsdukar. Se till att skapa din egen genom att sticka något helt själv. Det som krävs är två stickpinnar, lite garn och lite kunskaper. Om du anser dig själv ha brister i det sistnämnda kan man lära sig via guider eller tutorials på nätet.

27. Möblera om hemma
Att möblera om kan skapa en större förändring är du kan ana. Det kan vara ett långvarigt projekt om du väljer att fundera och planera hur du vill ha dina möbler där hemma. Detta är en aktivitet som kan vara svår att göra helt själv om du har tunga möbler.

28. Gör en budget
Kalkylera ut hur mycket pengar som du tjänar och vilka utgifter som du har. Räkna sedan på hur mycket pengar du vill spara och vilka utgiftsposter som du kan dra ner på. Det är bra att ha så bra på sin ekonomi som det bara går. Kolla även in tips på hur man kan tjäna pengar gratis på nätet.

29. Lyssna på en podcast
Det finns idag mängder av podcasts som finns ute på nätet som du kan lyssna på. Det finns nästan en podcast för varje intresse. Oavsett om du är intresserad av sport, kriminaldrama, mode, historia eller politik. Det går alltid att hitta en podcast för alla.

30. Kreativt skapande
Titta över vilka saker som du har hemma. Kanske går det göra ett konstverk eller någon funktionell uppfinning med hjälp av prylar i hemmet. Med hjälp av lite gem, skosnören, gummiband och andra föremål så kan mycket skapas. Bara fantasin sätter stopp.

31. Spela gratis mobilspel
En vanlig sysselsättning för unga människor är att spela mobilspel. Det finns fullt med spel som du kan ladda ner som app till din mobiltelefon. Kolla in AppStore eller GooglePlay för att hitta spel till till din iPhone eller din Android. Några tips är Bloons Tower Defense, Candy Crush eller Wordfeud.

32. Börja med yoga
Släng på dig ett par sköna och mjuka byxor och börja med yoga. Det finns hundratals introduktionsvideor på nätet där du kan hämta inspiration ifrån. I Sverige finns det många som håller på med yoga för att få en slankare kropp, meditera eller slappna av.

33. Kolla igenom gamla fotoalbum
Fräscha upp och njut av lite minnen från förr och gå genom fotoalbum från förr. Det kan bjuda på en nostalgisk känsla och ge dig tillbaka minnen som du kanske hade glömt. Det kan även fungera att gå igenom din mobilkamera.

34. Plocka svamp eller en blombukett
Gå ut i naturen och försök hitta vackra blommor att binda en bukett av. Detta kräver att du inte bor mitt i centrala Stockholm, samt att det är vår eller sommar. Är det höst så fungerar det alltid med svampplockning av kantareller eller champinjoner istället.

35. Laga något som är sönder
Alla hem har saker som är sönder. Det kan vara en dragkedja som krånglar, en duschslang som läcker eller en list som sitter löst. Ta din fria tid till att åtgärda problemen på bästa vis. I flera fall kan saker ligga söndriga i flera månader eller år.

36. Måla dina naglar
En klassisk sysselsättning för tjejer är att måla naglarna när de har tråkigt. Det är alltid roligt att förnya sitt utseende oavsett om det bara är lite grann. En ny färg kan få dig på ett nytt humör. Har du tid så lägg även tid på att fila och rå om dina naglar.

37. Plöj igenom en TV-serie
Det finns idag tusentals olika TV-serier som man kan följa och dessutom fördriva väldigt mycket tid på. Jag tror att vi alla har hittat någon serie i livet som man har känt sig nästan beroende av. Några tips är Prison Break, Breaking Bad, Lost eller Sex and the City.

38. Utforska staden med elscooter
Ta en lång upptäcktsfärd i din hemstad med en elscooter. I flera städer finns nu elscootrar som du kan hyra under önskad tid. Använd dessa för att transportera dig runt i staden och upptäck platser som förändrats eller som du tidigare inte undersökt tillräckligt.

39. Rensa din garderob
Gör ett djupdyk i din garderob och rensa ut allt som behöver slängas eller skänkas bort. I stora garderobsresningar så framkommer oftast saker eller kläder som man totalt har glömt bort. Det är alltid skönt att få det gjort och skapar dig säkerligen mer plats för dina kläder.

40. Spela in en kortfilm
Skapa en film en rolig video där du, ditt husdjur eller din kompis agerar framför kameran. Det kan bli väldigt roligt material att se i efterhand – samtidigt som själva inspelningen kan vara rolig. Gör en kort skräckfilm eller romantisk komedi på 5 minuter.

41. Ta tag i jobbiga saker
Går du och funderar på deklareringen för din skatt? Eller behöver du byta däcken på bilen? Se till att få en av dessa jobbiga ärenden ur världen genom att genomföra det. Allra bäst är det att göra saker i tid och när man har tråkigt. Istället för att när det är under tidspress och du känner dig stressad.

42 Sätt dig in i aktier
Alla har någon gång önskat att de var mer insatta i hur aktier fungerar och hur man kan tjäna pengar på ett väldigt enkelt vis. Se till att börja din resa på aktiemarknaden genom att utbilda dig själv och läsa på om aktier och fonder.

43. Var en volontär & gör välgörande arbete
Hitta ett sätt att jobba ideellt som volontär inom en välgörande organisation. Det finns alltid behov är människor som hjälper hemlösa med klädinsamlingar, soppkök, eller som stöd. Det finns även andra alternativ som att dela ut flygblad för en organisation eller parti som du tycker om.

44. Pärla ett armband
Många barn sysslar med att pärla olika armband och halsband. Vi tycker det är mycket tråkigt att många växer i från denna sysselsättning. Designa ditt eget armband och skapa ett smycke som passar perfekt till din outfit.

45. Spela sällskapsspel tillsammans
De flesta hemmen har åtminstone ett sällskapsspel som man kan spela tillsammans med en vän, partner eller granne. Många spel kan vara väldigt tidskrävande, samtidigt som andra går mycket snabbare. Välj spel utifrån hur mycket tid du vill fördriva.

46. Hitta gratis events att delta i
De allra flesta kommuner har flera olika gratis events som man kan delta i. Det kan vara tankesmedjor, invigningar eller andra roliga aktiviteter som man kan testa på. Surfa in på din kommuns hemsida för att hitta er information om aktiva events.

47. Ha smakprovning hemma
Testa vilka produkter du egentligen tycker är godast genom testa varuprover. Är det egentligen Felix eller Heinz som gör den bästa ketchupen? Är det prästost eller hushållsost som du tycker är godast på mackor? Eller är det verkligen mellanmjölken som har den perfekta balansen?

48. Laga massor av mat & gör matlådor
Tycker man om att laga mat så kan det vara en rolig uppgift att göra matlådor inför kommande vecka. Gör ett storkök och en stor laddning av mat som du kan enkelt och snabbt äta de nästkommande dagarna. Perfekt för dig som även tränar!

49. Titta på en dokumentär av ditt favoritdjur
På internet kan man hitta otroligt många djurdokumentärer. Du kan söka efter ditt favoritdjur för att se vackra bilder och få mycket mer information om arten. Oftast har man väldigt fina videofoton som får en att drömma sig i väg lite grann.

50. Titta på världskartan
Utforska jorden utifrån din egen dator eller mobil. Med appar som Google Maps så kan du titta på jorden genom satellitbilder, tecknade kartor eller via levande bilder från platserna du är intresserad av. Detta kan leda till mycket inspiration och ger dig lite bättre geografi-kunskaper.

51. Gör smakleken
Testa dina smaklökar genom att leka smakleken. Du tar på dig en ögonbindel. Du ber en kompis, partner eller familjemedlem att placera något ätbart i din mun. Gissa sedan vad det är för något du har i munnen.

52. Memorera saker
Jonas Von Essen är en svensk minnesmästare. Det innebär att han har ett superbra minne och kan memorera alla pi-decimaler och tusentals namn. Detta kommer inte gratis. Testa dig själv och träna upp ditt eget minne. Be din partner täcka över föremål eller läs mer om hur man tränar minnet.

53. Gör om gamla kläder
Hittar du gamla kläder som du aldrig använder? Eller hittar du kläder på second hand på nätet? Se till att fixa ett nytt utseende för klädesplaggen du längre inte tycker om. Det kan handla om att klipper av ärmarna på en tröja eller måla något fint motiv på en vit t-shirt.

54. Spela spel online
Du kommer kunna hitta till massor av gratis online spel på nätet genom att söka efter de. Det finns idag många hemsidor som lägger till onlinespel som är helt gratis att spela. Dessa spelen är oftast ganska simpla, men ack så roliga!

55. Fotografera din omgivning
Ta en längre promenad med din kamera och knäpp av fina foton från staden eller naturen du har omkring dig. Under alla årets årstider så är det möjligt att fånga riktigt snygga bilder.

56. Filmmaraton
Hitta en bra filmserie som du kan sträck-titta igenom. Samla ihop alla Sagan om Ringen eller Harry Potter-filmerna och kör ett maraton med filmer. Detta är ett oerhört bra sätt för att göra sig av med flera timmar av uttråkning.

57. Gör topplistor
Skapa topplistor med de bästa fotbollsspelarna, musikerna, maträtter, klädmärken eller något annat. Ranka sedan dessa utifrån vad du själv tycker. Det kan vara roligt att hitta dessa listorna något år efteråt och se hur mycket som förändrats.

58. Plantera om blommor eller rensa i trädgården
Det finns alltid rum för förbättringar när det kommer till växter i ditt hem eller i din trädgård. Kanske behöver de vattnas eller planteras om? Många med gröna fingrar kan tycka det är väldigt roligt att hålla på med växter.

59. Frosta av & rensa din frys
Visst det är inte jätteroligt, men gud vad skönt när det är gjort. Någon gång om året så krävs är man i ofta i behov av att frosta av frysen. Kanske hittar du ett paket med köttbullar som du glömt och helt plötsligt så har du en middag till kvällen.

60. Gör ditt drömlag
Ta fram papper och penna. Skapa sedan en startelva med de bästa spelarna enligt ditt eget tycke. Tar Zlatan fortfarande en plats? Är verkligen Cristiano Ronaldo given i truppen? Detta fungerar att göra med alla världens lagsporter.

61. Besök din stads bästa sevärdhet
Alla städer i hela Sverige har något som man är kända för. Kanske är det koppargruvan i Falun? Skrea Strand i Falkenberg? Eller kanske domkyrkan i Lund? Oavsett vilken stad du bor i så finns det vackra eller intressanta platser att besöka.

62. Gör en musikvideo
Använd din mobil eller dator för att skapa en egen musikvideo. Kanske kan du sjunga helt själv? Eller lägg till känslosamma bilder till din favoritlåt. Resultatet bli en vacker present till t.ex. din mamma på morsdag.

63. Lägg en blomma på en begravningsplats
Har du någon i din närhet som har gått bort och som du saknar? Gå och lägg en blomma vid begravningsplatsen och skänk en lång och varm tanke. Du kan också lägga en blomma på någon annans grav om du inte har möjlighet att besöka graven du önskar.

64. Leta efter gratis erbjudanden
Självklart så kommer vi är tipsa dig om att leta efter bäst gratis erbjudanden på nätet. Det är nämligen det som vår sida gör. Vi själva tycker det är helt klart det bästa tipset på hela denna listan!

65. Gör nya ljus
Samla ihop alla stumpar med stearin som du har hemma. Smält ner stearinet och skapa helt nya ljus till ditt hem. Det finns många gratis guider som man kan ta del av. Där visar man exempel på hur man kan stöpa ljus eller skapa ljus från använda toarullar.

66. Planera en resa
Det är få människor som inte älskar att resa och upptäcka nya ställen. Det kan vara både roligt och tidskrävande att planera en resa så bra som möjligt. Testa själv med att planera ditt livs drömresa. Kanske en roadtrip igenom USA, safari i Afrika eller upptäcktsfärd i Moldavien.

Mer förslag på vad man kan göra

Vi har valt att lägga till några extra tips som är riktade till städer så som Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det finns också tips om saker att göra med partner, vänner och familj. Du hittar våra bonustips här nedanför.

I Stockholm

 • Gå på Gröna Lund – Nöjesfält mitt huvudstaden med anor från 1883 (Sveriges äldsta nöjesfält)
 • Besök museum – Stockholm är känt för sina många – och imponerande museer. Vasamuseet, Nordiska museet och ABBA – The museum är några exempel.
 • Shoppa – I staden finns otroligt många gallerior, shoppinggator, köpcentrum och butiker.
 • Vandra genom Gamla stan – Resa tillbaka genom historiens vingslag. Gamla stans gränder och Kungliga slottet bjuder på en mysig upplevelse.
 • Upplev sport & musik – Stockholm är värd för tre klubblag i Allsvenskan, massor av konserter & andra events. Skapar goda möjligheter för att uppleva live kultur.
 • Besök riksdagshuset – Känn in maktens korridorer och de historiska beslutens centrum.
 • Ät mat – Stockholm är känt för sina många – och högklassiga restauranger. Variationen och matkulturerna är enorm här.

I Göteborg

 • Åk ”paddan” – Utforska staden via kanaler och vattendrag. Båten ”paddan” ger en grym rundtur för turisten!
 • En heldag på Liseberg  – Gröna Lund, släng dig i väggen. Liseberg är prisbelönat som ”Nordens bästa nöjespark”.
 • Njut av Saluhallen – Sup in matkulturer och hög kvalité. Lukta, smaka, känn på delikatesser i världsklass.
 • Öl på Avenyn – Mitt i Göteborg ligger berömda Avenyn som är fullproppad med barer och restauranger.
 • Upplev sport – Göteborg anordnar varje år mästerskap som Gothia Cup, Partille Cup och Göteborgs Horse Show.
 • Besök Universeum – Lär dig massor genom häftiga utställningar och experiment. Roligt för både stora & små!

I Malmö

 • Torghandel på ”Möllan” – Frukt, fisk, ägg och mycket mer finns att handla på Möllevångstorget.
 • Besök Malmö Slott – Fästningen i Malmö är imponerade och bjuder på ett härligt museum.
 • Smakprovning på Chokladfabriken – Mazetti chokladfabrik ligger centralt och erbjuder upplevelser med provsmakning av choklad, öl och vin.
 • Promenad ut med kusten – Malmö har långa kustpromenader förbi Västra Hamnen, ”Ribban”, Limhamn, och Bunkeflo Strand.
 • Secondhand shopping – I staden finns det ovanligt många loppisbutiker och second hand butiker. Fynda billiga kläder och grejer i andrahandssorteringen.

Med partner

 • Ha ett allvarligt samtal – Alla relationer behöver, eller skulle må bra av ett allvarligt samtal. Är allt perfekt? Vad kan bli bättre? Vad är viktigt för dig?
 • Mys! – Det som står klart är att mys alltid är bra för en relation. Speciellt bra under kalla och regniga dagar.
 • Mys ännu mer.. – All forskning pekar mot att ett bra sexliv är bra för både relation och hälsa.
 • Planera framtiden – Det är alltid bra att du och din partner delar framtidsplaner och visioner. Planera ihop vart nästa resa bör gå eller vart ni önskar att bo om 5 år.
 • Ge bort en spabehandling – Skäm bort din partner med massage eller nagelvård. Alltid väldigt uppskattat!

Med vänner & familj

 • Gör quizar – Testa vem bland dina vänner eller familj som är bäst inom områden som geografi, musik eller sport.
 • Titta genom gamla bilder – Att minnas saker tillsammans med familj och vänner ger enkelt många skratt och nostalgi.
 • Fixa ärenden & uppgifter – Hjälp till varandra med sysslor. Behövs det två för att sätta upp en hylla? Kanske hjälpa föräldrar med inställningar med internetmodemet?
 • Fika – Vänner och familj finns väl till för att man ska kunna fika med? Åtminstone i Sverige där vi dricker mest kaffe i världen – efter Finland.
 • Spela spel – Många familjer har samlat på sig en ”spellåda” genom åren med sällskapsspel. Gräv fram ett spel och kör!
 • Sjung tillsammans – Har dina vänner eller familj en musikalisk ådra? Ta upp gitarren och spela musik och sjung tillsammans.
 • Massage – Alla kan behöva massage ibland. Ställ en äggklocka och massera varandra i omgångar.

En reaktion på ”Hitta på saker att göra – 66 tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS:

En reaktion på ”Hitta på saker att göra – 66 tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *