Gratis IQ-test på nätet

Det finns många olika sätt att mäta intelligens på och det finns ingen exakt vetenskap över vad som anses vara intelligent. Ett av de mest omfattande och utspridda sätten är däremot ett gratis IQ-test.

Idag kan man enkelt hitta ett IQ-test på nätet och på så sätt ungefärligt lista ut sitt eget IQ. Det är som sagt ingen exakt vetenskap men ibland kan det vara roligt att lista ut var man står vad det gäller sin egen intelligens. I denna artikel har vi tagit en lite närmare titt på vad ett gratis IQ-test är och också var du kan hitta dessa online.

Var kan man göra IQ-tester gratis online?

Mensa-testet är antagligen det mest populära IQ-testet i världen. Mensa är en ideell förening för personer med hög intelligenskvot. Det går däremot inte att göra ett Mensa-test gratis på nätet utan det sker fysiskt på olika platser i världen. De har ändå en del olika övningar man kan göra på deras sajt och de har ett provtest som visar om det lönar sig att söka till deras riktiga test eller inte. Detta test har mest frågor rörande logik och matematisk intelligens.

Kolla in vart du kan göra gratis IQ-test online. Många leter efter intelligens-test för att mäta sin IQ-poäng. Därför har vi skapat en guide som tipsar om flera bra sidor som erbjuder gratis test & prover inom detta område.

Självklart listar vi, som en sida som erbjudanden med gratis saker, flera sidor som har dessa tester online.

– Memorado

Memorado är en annan sajt på nätet som låter dig göra ett IQ-test gratis online. I detta test finns frågor som bland annat mäter verbal intelligens, i jämförelse med Mensa-testet som mest innehåller frågor om matematisk intelligens. I dessa frågor skall du svara på vilket ord som inte passar in med de andra orden som testet visar. Du kan också registrera dig för ett kostnadsfritt medlemskap och då får du tillgång till deras populära hjärnspel som mäter minne, snabbhet, koncentration, reaktionsförmåga och logik. De har också en app du kan ladda ner i din mobil gratis från antingen App Store eller Google Play.

Memorados IQ-test

– Illustrerad Vetenskap

Illustrerad Vetenskap är en populärvetenskaplig tidskrift som grundades redan 1984. Det är en av de mest populära tidningarna i Norden och den ges ut i bland annat Finland, Sverige, Island och Norge. De har också en väldigt informativ webbplats där det går att läsa om människan, universum och medicin men också ta ett IQ-test. Illustrerad Vetenskaps IQ-test testar bland annat dina språkkunskaper, ditt logiska tänkande, din visuella förmåga och ditt matematiska tänkande. Testet består av flera olika delar och tar 30 till 45 minuter. Man kan även testa på en rabatt kupong av tidning genom rabatterade prenumenrationer. Mer om det hittar du på vår hemsida.

Illustrerad Vetenskaps IQ-test

– iqtestet.se 

Med en URL som iqtestet.se är det ingen överraskning vad man kan hitta på denna sajt. Fler än 400 000 svenskar sägs ha gjort IQ-testet hos dem så det är utan tvekan en populär sajt. IQ-testet innehåller 15 frågor och om du klarar av dem inom en viss tid kan du få ett IQ-certifikat. Det vanliga testet är gratis men det går att aktivera olika extrafunktioner för en avgift. Det finns också en topplista över de som har fått de bästa resultaten. Inte nog med det så vinner de 20 bästa resultaten presentkort från SF Anytime. Det är alltså en kombinerad gratis tävling och ett intelligenstest

Iqtestets hemsida

– barniqtestet.se

Det sista IQ-testet på denna lista är ett som har tagits fram speciellt för barn. Detta IQ-test är anpassat för att testa intelligensen för barn mellan 3,5 och 8,5 år gamla. Det finns 15 frågor av varierande svårighetsgrad som ditt barn ska svara på. Tyvärr är detta IQ-test inte gratis. När man har slutfört testet kommer man visas ett telefonnummer man ska skicka ett SMS till. Det kostar 40 kronor och också här sägs det att över 400 000 svenskar redan har fått sina resultat från deras tjänst.

Vad är ett IQ-test

Det finns flera olika varianter av IQ-test och speciellt de man hittar online är sällan likadana. Att mäta intelligens är också väldigt svårt eftersom det är ett så abstrakt koncept. Det är lätt att mäta längd och vikt medan det i princip är omöjligt att korrekt kunna mäta intelligens. IQ-test används ändå i vissa fall för att mäta om en person har en intellektuell funktionsnedsättning och ibland används det till och med i arbetsintervjuer.

Ett IQ-test sägs mäta en persons förmåga att planera, lösa problem, resonera, tänka abstrakt samt att förstå språk och idéer. Det är en sammansättning av rumslig orientation, matematisk intelligens, verbal intelligens och minne. Ett bra intelligenstest ska alltså kunna mäta alla dessa saker. Vissa personer lyckas bättre i en del av IQ-testens kategorier medan de lyckas mindre bra i andra kategorier av testen.

100 är medianen för IQ-test. Majoriteten av alla som tar ett IQ-test har ett poängtal mellan 85 och 115. Hela två tredjedelar av alla test är inom denna intervall. Ungefär 2,5 procent har ett IQ-värde på över 130 och ungefär 2,5 procent har ett IQ-värde på mindre än 70.

Sammanfattning & info:

  • Majoriten har mellan 85-115 i IQ
  • Testen är fokuserade på problemlösningar – inte allmänbildning
  • Många IQ-test ser väldigt olika ut
  • Marilyn Von Savant har världens högsta uppmäta IQ – hela 228 poäng

IQ-testets olika delar

De flesta förknippar IQ-test med matematisk intelligens men som vi tidigare berättade finns det flera olika delar i ett IQ-test. En vanlig fråga som ofta hittas i dessa test är att man ska fortsätta på en nummersekvens. Man visas till exempel sifforna 2, 4, 8, 16, 32 och 64. Dessa siffror ökar med x2 varje gång och den som hade listat ut att den följande siffran är 128 skulle ha haft fullständigt rätt. 

Det finns också liknande frågor som baserar sig på mönster och i vissa fall ska man gissa vilket ord av 4 olika ord inte passar in med de övriga orden. Det är svårt att beskriva många frågor utan illustreringar men det är ungefär i dessa linjer frågorna i ett IQ-test går.

Sammanfattning

Intelligens är ett väldigt abstrakt koncept så man ska definitivt ta IQ-test med en nypa salt. Medan det mäter intelligens till en viss mån så finns det flera olika sätt att mäta intelligens på, man kan till exempel vara boksmart och det syns inte i ett IQ-test. Dessa test är ändå väldigt roliga tidsfördriv. Det är roligt att försöka lösa de många olika problemen och testa sig själv. Man får ju sedan också ett resultat och det kan kännas belönande om man får ett imponerande resultat. Vi hoppas denna artikel har gett dig lite mer information om var man kan hitta IQ-test på nätet och om du vill ta ytterligare test så är det bara att vända sig till Google.

ANNONS: